Предполагам не само на мен, но и на много майки като мен, решили да вземат храненето на детето си присърце им е омръзнало да спорят с другите майки за подхода, който са предприели. Навсякъде около нас, в парка, в магазина, в мола, на гости, при баба и дядо, на детски празненства се предлагат СТРАШНИ “вкусотии” на нашите деца. Да, наистина страшни, предвид съдържанието им на изкуствени подобрители и овкусители, захар, сол, хидрогенирани мазнини, консерванти и какво ли още не.

Редовният въпрос, който ми се задава е “Какво ще му стане като изяде една-две солетки, няколко обикновени бисквитки, хлебче, бонбонче, шоколадче….? Нещата не спират до тук, следва: “Какво мислиш, че ще стане когато тръгне на детска градина, не можеш вечно да го пазиш, нали?”

Да, не мога вечно да го пазя, а и не искам. Правя го сега и в момента, защото мога точно сега и точно в този момент. Детето ми е още малко, яде само това, което аз му предлагам и именно това е периодът, в който “номерът” ми все още минава. Пред него е целият му живот, пълен с лакомства, полуфабрикати, бургери от веригите за бързо хранене и какво ли още не. Тогава наистина няма да мога да го спра, а и може и да не се налага да го спирам. Защо точно сега, когато мога да му спестя вредните храни и да го заредя с максимално полезни храни да не го направя?! Защо да не му дам най-добрия старт и да не заложа основите на правилното и здравословно хранене?! Не мисля, че го лишавам от нещо и най-вече съм сигурна, че и то не се чувства лишено от каквото и да било. Напротив, намерила съм здравословна и вкусна алтернатива на всяка една вредна храна.

Още повече вярвам, че след време ние хората се връщаме към първоначалните си навици. Някъде в един момент от живота ни, може би в правилният момент, ни светва “лампичката” и започваме да милеем за всичко отминало, за това, което сме имали с мама и тате и за това, което те са ни учили! Е аз искам да съм майката, която съм научила децата си да се грижат за здравето си като правилно подбират храната си. И да, съгласна съм, не всичко опира до храната, това е начин на живот – истинска храна, чист въздух, спорт, любов към книгите и добро възпитание. Придържам се към всичко това и моля разберете ме, това е моят избор и моят начин на възпитание.