Напоследък много се изписа и изговори за вредите от палмовото масло. Все по-често бягаме като попарени от думата “палмово олио” в етикета на продуктите. Липсва обаче подробна информация, кое палмово олио е вредно и кое не.

Ще започнем с палмовото олио, което се използва в естествената му течна форма, органично е и е НЕхидрогенирано. В този си вид то е много богато на бетакаротин, което го превръща в една полезна храна и естествен антиоксидант. Палмовата мазнина е с най-висока точка на разпад на молекулата, което означава, че търпи най-висока температура на термична обработка – над 2500С. Най-често ние не готвим на температура, по-висока от тази, което позволява максимално да се запазят хранителните качества на продуктите. Олиото не се превръща във вредна мазнина, като запазва и стойността на храната. Освен това НЕхидрогенираното палмово олио се използва като естествен консервант, защото дълго време запазва своите качества и качествата на продуктите, в които е вложено. Най-висококачественото палмово олио се извлича по естествен начин от плодовете на палмите, а не от самото дърво.

И ето, че стигаме до химически обработено Хидрогенирано палмово олио, което е най-често използваното в хранителните продукти, предлагани на рафтовете в магазините и крие куп опасности за организма. Това е съвсем различен продукт от органичното нехидрогенирано палмово олио. При хидрогенирането му чрез изкуствен, химичен процес, олиото се обогатява с водородни атоми и тяхното отделяне, заедно с разпада на новообразуваната молекула водят до образуването на т.нар. свободни радикали, които от своя страна могат лесно да се свързват с други вещества или себеподобни в организма, често превръщайки се в карцином. Температурата на топене на хидрогенираната палмова мазнина е по-висока от телесната, което води и до редица усложнения в стомашно-чревния тракт, полепване по вътрешността на червата и образуване на маслен слой, който пречи на тяхната нормална функция.

За щастие палмовото масло, използвано в продуктите, предлагани от МEЛМО не причинява това на организма. Някои от рецептите на детските бисквити съдържат палмово олио. То е с органичен произход, сертифицирано е от RSPO (Roundtable of sustainable palm oil) – www.rspo.org , в течно състояние е и е НЕхидрогенирано.